top of page

Mimaride Renk Tercihleri

Renklerin mimari tasarıma ya da mekana olan etkisi çoğu zaman göz ardı edilmektedir. Ancakpek çokbilimsel açıklamadan da anlaşılır ki, yine renklerin insan psikolojisi üzerine çarpıcı etkileri vardır


Tasarımlarda da renklerin psikolojik etkilerinden faydalanılır. Renk algısı duyusaldır. #Renk, #mimariderenk, #tasarımrengi




Renklerin mimari tasarıma ya da mekana olan etkisi çoğu zaman göz ardı edilmektedir. Ancak pek çok bilimsel açıklamadan da anlaşılır ki, yine renklerin insan psikolojisi üzerine çarpıcı etkileri vardır. Işığın yarattığı renk, bir çeşit enerjidir. Beyin renkleri algılar, işler ve ona bir tepki oluşturur. Dolayısıyla kişilerin, tasarladığınız mekanlar üzerine sarf ettiği yorumlar yaptığınız etkili renk seçimleri aracılığıyla değişebilir. Dolayısıyla, Tasarımlarda da renklerin psikolojik etkilerinden faydalanılır. Renk algısı duyusaldır. Tasarım aşamasında renklerin etkileri kullanılarak insanın psikolojik ve fizyolojik olarak huzurunun sağlanması tasarımcıların hedefleri arasında yer almaktadır. Bu hedef ile, renk ve malzemenin insanlar üzerindeki seçimine, projenin kullanıcı grubuna göre çeşitlilik gösterir. Bazen tek bir renk değil, pek çok rengin uyumu ile bir ahenk oluşturulur. Tasarımcı bunu en iyi şekilde çözebilmek için uyum ve renk seçimlerinde bazen günlerce süren çalışmalar yapar.

Şimdi aşağıda bazı Renklerin açılımlarını beraber yapalım.


Kırmızı #1 - Enerji rengi


Sıcak renk grubuna giren, dominant ve dinamik bir renktir. Kişiye enerji verir, canlılık kazandırır. Vurgu için oldukça etkilidir. Dekorasyon için iç mekanlarda küçük ve büyük yüzeylerde kullanıldığında vurucu bir etki yaratır. Sakin mekanlarda ise duvarlar yerine kumaşlarda veya küçük aksesuarlarda kullanılabilir.





Soğuk bir mekanı daha sıcak hale getirmek için en iyi seçeneklerden biridir. Örneğin,

Kırmızı Vurgulu bir Oda.


Veyahut Kırmızı bir konsol mekanın algısını tepeden tırnağa değiştirebilir.



Bir diğer yandan, Kırmızı insanların metabolizmasını hızlandırır, kan akışını artırır, dolayısıyla mutfaklar için harika bir alan yaratmasının yanı sıra, çoğu kez kısmi de olsa kırmızıya yer verilir.





Yoğun bir renk olarak bilinen kırmızı, bir odanın enerjisini yükseltir ve güçlü bir ilk izlenim yaratır. Heyecan ve sıcaklık verir.



“Ben kibriti çaktığım zaman. Her şey kırmızıydı yüzün olarak. Ben kibriti çaktığım zaman. Çünkü her yüz bir memlekettir.”
– Cemal Süreyya."








Koyu tonlardaki kırmızıyı, az ışık alan mekanlarda kullanmak daha yoğun bir atmosfer yaratabilir. Parlak kırmızı samimi bir his verir. Nötr tonlardaki renklerle kullanılırsa, mimari bir ögede güzel bir vurgu sağlanabilir.


Yazınızın düzgün görünmesi için her ipucunun başlığını Başlık 2'ye göre biçimlendirin.


Mavi #2 - Sadakat ve bilgelik


Uyumlu tonuyla risksiz bir renktir. Sadakati, bilgeliği, kendine güveni, zekayı, gerçekliği ve cenneti sembolize eder. Akıl ve beden için çok yararlıdır. Dekorasyon için iç mekanlarda kullanıldığında mavi renk serinletici, rahatlatıcı bir his yaratır.

Aynı zamanda metabolizmayı yavaşlatır ve sakinleştirici bir etkiye sahiptir. Bu nedenle, evde ya da ofiste kullanıldığındaDerinlik, enginlik ve kararlılık ile de özdeşleştirilir. Stresi engeller.




"Maviye gönül verdik, Bu aralar, Denizler mavi, Gök mavi; En önemlisi de mutluluk mavi…“







Mavi renk genellikle yemek yenilen ortamlar için uygun değildir. İştah kaçıran bir özelliği vardır. Sakinleşme, stres atma, dinlenme amaçlı olan her yerde kullanılabilir. Koyu tonları tembellik ve melankoli yaratır, moral bozar ve kasvet verir. Açık tonları mekansal ferahlık sağlar ve serinlik yaratır. Safir maviler, vurgulu renkler kadar büyük bir etkiye sahip olabilir, fakat diğer yandan az miktarda doğal ışık alan bir mekanda duvarlarda “soğuk” bir etki verebilir. Sherwin-Williams’ın renk direktörü Jackie Jordan, “Bu parlak Fransız mavileri ve ayçiçeği sarıları bir mutfak için eğlenceli bir kombinasyon.” der.

Duvarda mavi renk tercih edilirse, mekan için de bir huzur yaratıcı ortam sağlanır.



Açık tonları mekansal ferahlık sağlar ve serinlik yaratır.

Mavi rengi tek renk olarak kullanabilir veya mavi tonları ile diğer renkleri kombinleyebilirsiniz. Mavi renk tonları ile ana renkleri birlikte kullanabilir veya mavi ile uyumlu renkleri geçiş renkleri olarak da tercih edebilirsiniz. Açık mavi, turkuaz, su mavisi, buz mavisi rengi gibi iç açıcı dekorasyonlar yapmak için beyaz ve tonlarını birlikte kullanmak akıllıca olacaktır.

Yeşil #3 - Yatıştırıcı ,İyileştirici

Dekorasyon için iç mekanlarda kullanıldığında yeşil renk yatıştırıcı, iyileştirici bir his yaratır. Büyümeyi, düzeni, tazeliği, yeniden doğuşu ve umudu simgeler.



Oldukça rahatlatıcı bir renk olma özelliğine sahiptir. Heyecan duygusunu azaltan bir renk olduğu için mekanlarda huzur verir. Yeşil ile birlikte pastel renkleri oturma alanında kombine edebilirsiniz. Zümrüt yeşili renginde duvar boyasını tek bir duvara uygulayabilir, diğer duvarları tamamen renkli kişiliğine göre seçtiğin duvar kağıdı ile hareketlendirebilirsiniz. Alandaki büyük eşya gruplarını da sarı, turuncu ve hatta açık grimavi renk skalasından seçebilir, ahşap duvar rafları ve büyük vazolar ile donatarak görsel seyir zevkini artırabilirsiniz.



Özellikle giriş mekanları için uygundur.






Antre ve koridorları yeşille canlandırabilirsiniz. Eve ilk girdiğiniz karşılaştığınız alan antre ve koridordur. Bir anda sokağın negatif etkisini bıraktığın bu alanda yeşil renk dekorasyonuna ağırlık vermek huzur verici olabilir. Öte yandan evine gelen misafirlerin daha kapıdan girdiği anda aklında evinle ilgili taslak çizmeye başlar. Onları ilk karşıladığın yer alan antre ve koridor aslında ilk izlenim açısından da önem taşır. Bu sebeple bu alanları yeşille donatmak, natürel ve canlı bir dekorasyon yaratmak için yeşil ve tonlarından ilham alabilirsiniz.







İnsanın düşünebilmesi için zihinsel ve duygusal benliğinde uygun bir ortam yaratır. Camilerin yeşil olmasının nedeni de, rengin huzur vermesidir. Ayrıca yatak odaları için de oldukça uygun bir renk olarak tercih edilmelidir. Fiziksel ve zihinsel olarak rahatlatıcıdır. Yeşil aksesuarlar ile mekanınızı daha enerjik huzur verecek alanlara dönüştürebilirsiniz.




Doğanın rengi oluşu, sakinleştirici ve yatıştırıcı bir etki yaratır. Depresyonu, sinirli ruh halini hafifletmeye yardımcı olur.

  • Yeşilin çok yüksek bir iyileştirmece gücü vardır. İnsan gözü için en rahatlatıcı renklerden birisidir, görme gücünü iyileştirir.

  • Yeşil kararlılık ve dayanıklılık ile de özdeştirilir.

  • Yeşil güven duygusunu ve emniyeti telkin eder.

  • Koyu tonları gün boyu iyi ışık alan mekanlarda tercih edilmelidir.




Yeşil doğanın kendisidir. Ayrıca yeşil renk güven verir. O yüzden banka logolarında genelde yeşil kullanılır. Yatak odası için de rahatlatıcı bir renktir, yaratıcılığı körükler. Batıda otellerin mutfakları yeşille donatılmıştır, çünkü yaratıcılığı körükler.

Sevgili dostum, tüm teoriler gridir, ancak altın hayat ağacı her zaman yeşildir."
– Johann Wolfgang von Goethe





Sarı #4 - Canlandırıcı ve Neşelendirici


Sarı renk sıcak renk grubuna giren bir renktir. Dekorasyon için iç mekanlarda kullanıldığında sarı renk canlandırıcı, mutluluk veren ve enerjik bir his yaratır

Mimar Tuğba Alpun Sönmez “Sarı Canlandırıcı ve neşelendiren bir renktir , ancak gerçekten doğru tonu doğru mekanda kullanmanız gerekiyor. Çok parlak veya çok sessiz olmadığından emin olmalısınız. Portakallı sarı, kahvaltı alanları için en etkili seçimlerdendir ve vurgulama açısından oldukça iyi bir etkiye sahiptir.”diyor.

Mutfaklar,yemek odaları ve banyolar için gayet kullanışlı bir renktir, fakat yoğun miktarda sarıların görüldüğü mekanlarda, kullanıcıların öfke kontrolü yaşamasının daha olası olduğu gözlemlenmiş ve bu dengenin sağlanması hususunda dikkatli olunması gerektiği çeşitli kaynaklarca belirtilmiştir.


“Sarı, ışığa en yakın renktir. Güneş ışınlarını ve yıldızları onunla ilişkilendiririz. Ruhun nurudur.” – Ueli Seiler-Hugova

Sarıyı bir bütün olarak kullanmak yerine ara renk olarak kullanabilirsiniz. Örneğin koltuk takımı yerine, koltuk takımı yastıkları ya da minderleri sarı olarak tercih edilebilir özellikle hardal sarısı ya da beyaz bir salon ya da oturma odasına sahipseniz fon perdeleri yine sarı olarak dizayn edilebilirsiniz.

Sarı gün ışığının rengidir.Sarı renk sıcak bir his yaratarak, sinir sistemini uyarır, neşeyi arttırır, zihinsel aktiviteyi ve hafızayı canlandırır, enerji verir. Mutluluk, keyif, zeka ve enerji ile özdeşleşir.Parlak, saf sarı dikkatı yoğun bir şekilde toplar, en görünür renklerdendir. Aşırı kullanımı rahıtsız edici bir etki yaratabilir. Parak ve açık sarı, karanlık odaları aydınlatır, dolayısı ile bu renk az ışıklı, geniş ve kapalı ortamlar için idealdir. Sarının bir özelliği de, boyandığı yüzeyi daha yakındaymış gibi göstermesidir. Sarıyı genellikle mutluluk veren ve neşelendiren bir etki yaratmak amacı ile kullanabilirsiniz.


Sarının koyu tonları daha sıkıcı bir etki yaratacağından genellikle açık tonların vurgulayıcı koyu renklerle uygulanması gereklidir. Açık sarı beyaz ile uygulanırsa etkinliğini yitirir.

Salona renk ve hareketi her zaman aksesuarlar katar. Kullanacağınız aksesuarlar, aynı boy ve ebatlarda olmamalıdır. Birbirinden farklı objelerle zıtlık uyumu yakalayabilirsiniz. Altın rengi akseuarlar ile mekanınızı zenginleştirebilirsiniz.


Blogda yer alan Ürünler #5 - TGBATELİER


Bir Dünya yaratmaya çalışmak var olan dünyaları dizayn etmekten daha zordur. Biz Mimar odaklı bir firmayız . Tüm ürünlerimizi tasarımsal olmasına özen gösterirken kişiye özel ve mekana özel tasarım ve ürünlerde temin edebiliyoruz. Bu blogda yer alan bir çok ürünü web sitemizden www.tgbatelier.com temin edebilirsiniz.



Kapanış #6 - İpuçlarınız artık hazır


Mimaride renk seçimi aslına bakarsanız çok karmaşık olduğu kadar kullanıcıların psikoloji durumları mekanların büyüklükleri küçüklükleri kadar yaşayan canlıların cinsiyetlerine kadar değişsede her mekanın bir ruhu vardır. O ruha göre renk seçimi yapmak için yukarıdaki ipuçlarımız umarım daha kolay olacaktır. Bu konuda yazılmış çok sayıda makale ve yayınlar mevcuttur. Daha çok bilgi için bu linkten ulaşabilirsiniz.


























Comments


bottom of page